|
1.Amestecuri solide N:P:K
- Multe amestecuri N:P:K solubile se bazeaza pe MAP si Multi-K. De exemplu, pentru a produce o formula 12:2:44 se va folosi urmatorul amestec: |
Ingrasam. |
Compozitie |
Ingras. in amestec % |
Element % |
N |
P2O5 |
K2O5 |
N |
P2O5 |
K2O |
Multi -MAP |
12 |
61 |
0 |
4 |
0.4 |
2 |
0 |
Multi-K |
13 |
0 |
46 |
96 |
12.4 |
0 |
44 |
Total |
- |
100 |
12.8 |
2 |
44 |
Alt exemplu pentru producerea unui amestec 17-30-16 este urmatorul:
|
Multi -MAP |
12 |
61 |
0 |
50 |
6 |
30 |
0 |
Multi-K |
13 |
0 |
46 |
35 |
4.5 |
0 |
16 |
Uree |
46 |
0 |
0 |
15 |
6.9 |
0 |
0 |
Total |
- |
100 |
17 |
30 |
16 |
2.Amestecuri lichide:
Datorita solubilitatii produsului, Multi-MAP poate fi folosit in prepararea solutiilor de N:P:K.
3.Fertiirigate:
Mai jos se prezinta 2 programe de fertiirigatie pentru legume (culturi anuale) si pomi fructiferi (culturi perene).
Legume( tomate in culturi protejate) |
Perioada de vegetatie |
Perioada
(zile) |
Ingrasam. |
Compozitie |
Cant.ingr.
kg/ha/zi |
Cant.s.a./kg/ha/zi |
N |
P2O5 |
K2O |
N |
P2O5 |
K2O |
Plantare-inflorit |
1-2 |
Multi-MAP |
12 |
61 |
0 |
2.5 |
0.3 |
1.5 |
0 |
Multi-K |
13 |
0 |
46 |
1.95 |
0.2 |
0 |
0.9 |
Total |
0.5 |
1.5 |
0.9 |
Inflorit-primul etaj de fructe |
22-45 |
Multi-MAP |
12 |
61 |
0 |
1.3 |
0.15 |
0.8 |
0 |
Multi-K |
13 |
0 |
46 |
4.74 |
0.6 |
0 |
2.1 |
NH4NO3 |
34 |
0 |
0 |
1.7 |
0.57 |
0 |
0 |
Total |
1.32 |
0.8 |
2.1 |
Primul etaj de fructe al
doilea etaj de fructe
Inceputul coacerii |
46-70 |
Multi-MAP |
12 |
61 |
0 |
1.9 |
0.2 |
0.97 |
0 |
Multi-K |
13 |
0 |
46 |
7.1 |
0.9 |
0 |
3.2 |
NH4NO3 |
34 |
0 |
0 |
2.5 |
0.85 |
0 |
0 |
Total |
1.95 |
0.97 |
3.2 |
Al doilea etaj de fructe
-ultimul etaj de fructe |
71-110 |
Multi-MAP |
12 |
61 |
0 |
3.75 |
0.45 |
2.2 |
0 |
Multi-K |
13 |
0 |
46 |
14.2 |
1.8 |
0 |
6.5 |
NH4NO3 |
34 |
0 |
0 |
5.0 |
1.7 |
0 |
0 |
Total |
3.95 |
2.2 |
6.5 |
Ultimul etaj de fructe
-sfarsitul recoltei |
111-sfarsit |
Multi-MAP |
12 |
61 |
0 |
2.5 |
0.3 |
1.5 |
0 |
Multi-K |
13 |
0 |
46 |
9.2 |
1.2 |
0 |
4.2 |
NH4NO3 |
34 |
0 |
0 |
3.4 |
1.1 |
0 |
0 |
Total |
1.6 |
1.5 |
4.2 |
Piersici; Nectarine |
Recomandari |
De la inflorit-caderea florilor
|
Elemente nutritive % |
Element |
kg/ha |
Ingrasamant |
kg/ha |
N |
P2O5 |
K2O |
N |
200 |
NH4NO3 |
320 |
107 |
0 |
0 |
P2O5 |
50 |
Multi-MAP |
80 |
9 |
50 |
0 |
K2O |
300 |
Multi-K |
650 |
84 |
0 |
300 |
Total kg/ha |
200 |
50 |
300 |
• Se aplica odata pe saptamana si se opreste cu 3 saptamani inainte de recoltare.
• Pe solurile degradate cu fertilitate redusa, dozele pot creste cu 20%.
• Cantitatea de fosfor se va corela cu analiza frunzelor. Se poate folosi azotul si din alte surse de ingrasaminte solubile sau lichide pe baza de N.
4.In cazul culturilor pe substrat,solutia de ingrasaminte va fi preparata conform recomandarilor si injectata prin sistemul de irigat. Concentratia va fi mentinuta in asa fel incat cantitatea stabilita de ingrasamant nu se schimba. In tabelul urmator se prezinta cantitatile recomandate de N, P si K la diferite perioade de vegetatie.
|
Cultura de tomate pe substrat
|
Perioada de vegetatie |
ppm (g/1000 l) |
N |
P |
K |
-plantat- inflorit |
100-120 |
40-50 |
150-180 |
-inflorit-fructificare |
150-180 |
40-50 |
220-270 |
-fructificare recoltat |
180-200 |
40-50 |
270-300 |
|
Pentru a asigura concentratiile recomandate de P, doza de MAP va fi aplicata conform tabelului de mai jos
|
Multi-MAP
g/1000 l apa |
ppm (g/1000 l apa) |
N |
P2O5 |
P |
100 |
12 |
61 |
27 |
130 |
15 |
79 |
35 |
149 |
17 |
40 |
90 |
185 |
22 |
112 |
50 |
370 |
44 |
225 |
100 |
|
5. Stropiri foliare
|
Cultura |
Nr stropiri |
perioada de aplicare |
Doza kg/ha/stropire |
grau si orz |
2 |
-odatul cu erbicidatul
-odata cu tratamentul |
5-10 |
porumb, soia si floarea soarelui |
2 |
-odatul cu erbicidarea postemergenta
-dupa inflorit |
5-10 |
10-15 |
cartof |
2 |
-inainte si dupa inflorit, odata cu tratam. contra bolilor si daunatorilor |
5-15 |
vita de vie si pomi fructiferi |
1-2 |
-inainte si dupa inflorit, odata cu tratamentele |
10-20 |
legume si flori |
2-8 |
-de-a lungul vegetatiei, odata cu tratam. incepand cu faza de inainte de inflorit |
5-15 |
|
|